W lutym 2024 r. brytyjski monarcha ogłosił, że choruje na raka. "Podzielenie się moją diagnozą pomogło zrozumie ć, czym jest walka z rakiem i rzuciło światło na ciężką pracę ludzi, którzy go leczą" - przekazał król Karol III w pierwszym oświadczeniu po zdiagnozowaniu u niego nowotworu. Nie zdradził jednak, na jaki rodzaj nowotworu choruje.
Raka wykryto u króla Wielkiej Brytanii podczas zabiegu na powiększonej prostacie w styczniu. Pałac Buckingham oświadczył, że nie jest to nowotwór prostaty.
Co zdradził pasierb Karola III?
W rozmowie z magazynem "Saga" Tom Parker Bowles, syn królowej Camilli, zasugerował, że zmiany w diecie króla mogą mieć związek z jego tajemniczą diagnozą raka. Król Karol, miłośnik dobrego jedzenia i brytyjskiej kuchni, zrezygnował bowiem z wielu ulubionych potraw. Wykluczył z diety m.in. czerwone mięso.
"Król Karol ponownie przygląda się temu, co i kiedy je" - powiedział Tom Parker Bowles, podkreślając znaczenie odpowiedniego żywienia w procesie leczenia.
Co jada król Karol III?
Brytyjskie media natychmiast zaczęły spekulować. Np. " Daily Express" napisał, że są dowiedzione zależności między spożywaniem czerwonego mięsa a niektórymi rodzajami raka, takimi jak rak jelita grubego. Są to informacje, które podaje organizacja Cancer Research UK tłumacząc, co może być przyczyną raka jelit. Jest wysoce prawdopodobne, że wykluczenie mięsa z menu króla Karola III ma związek z leczeniem raka.
Król Karol III od dawna był na diecie fleksitariańskiej, czyli mocno ograniczał mięso. Nie odmawiał sobie za to ulubionej jagnięciny.