"W roli jurora zadebiutuje Przemysław Klima, szef kuchni i współwłaściciel pierwszej i jedynej w Polsce restauracji odznaczonej dwoma gwiazdkami w prestiżowym przewodniku Michelin Guide. Pierwszą gwiazdkę zdobył w rok od otwarcia, a drugą w 2023 roku. W kuchni Przemka króluje Małopolska i jej sezonowe bogactwa – od ziół i owoców wyhodowanych przez lokalnych farmerów, do grzybów i dziczyzny, z których powstaje wielodaniowe menu degustacyjne" - napisano w komunikacie TVN.

Reklama

Pierwsze wyzwania kulinarne

W pierwszym odcinku poznamy 22 kucharzy amatorów, ale tylko 18 z nich otrzyma fartuch z imieniem, gwarantujący udział w dalszej części programu. Wśród potraw, z którymi zmierzą się zawodnicy w tej edycji znajdą się: tatar, francuskie zupy, karpatka, suflet na słono, crêpes suzette z lodami, asiette, czy kaszanka.

Uczestnicy zawalczą też w czteroosobowej sztafecie, podając polędwicę z dorsza na purée z topinamburu, sos piccata i cumble ziołowe. Wyzwaniem okaże się również odtworzenie dania, które smakować będą mogli wcześniej jedynie po ciemku.

Rośnie nagroda

Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo zdobywca pierwszego miejsca otrzyma nagrodę w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora!