Wielkanocne potrawy ma w swojej ofercie m.in. Magda Gessler, znana restauratorka i gospodyni "Kuchennych rewolucji", a także aktorzy zaangażowani w kulinarne biznesy: Anna Korcz i Piotr Adamczyk. Zapewnią wam wszystko, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole, ale tanio na pewno nie będzie. Prawdziwe frykasy to wydatek rzędu kilkuset złotych.

Reklama

Wielkanoc 2024. Drogie jaja u Magdy Gessler

Gospodyni "Kuchennych rewolucji" i właścicielka kilku znanych i popularnych restauracji to marka sama w sobie. Tradycyjnie Magda Gessler przygotowała w nich bardzo bogatą ofertą dań wielkanocnych, świąteczne smakołyki można także kupić w jej "Delikatesach u Fukiera". Zła wiadomość jest taka, że niemal wszystko podrożało od ubiegłego roku.

Reklama

Podstawa na Wielkanoc to jaja. U Magdy Gessler znajdziemy m.in. jajka polskie wiejskie, faszerowane pieczarkami i koperkiem w cenie 38 zł za 5 sztuk. Kilogram wędzonej kiełbasy wiejskiej z jałowcem kosztuje 75 zł. Do tego przyda się chrzan w cenie 22 zł z 235 ml.

Reklama

Tradycyjne świąteczne zupy również nie są tanie jak barszcz. Za 900 ml barszczu białego na zakwasie trzeba zapłacić 69 zł, żur na prawdziwkach (900 ml) kosztuje 78 zł. Do tego chleb Magdy na zakwasie z mąki żytniej w cenie 37 zł za 1 kg.

Na deserek możemy sobie zamówić mazurek różany za 67 zł, tradycyjną paschę wielkanocną z bakaliami w cenie 37 zł za 200 g, albo babę drożdżową z bakaliami. Za 1,2 kg baby zapłacimy 88 zł.

W zależności od ilości biesiadników najdrożej może nas kosztować… pasta z wiejskich jaj z młodym szczypiorem. Za słoiczek o pojemności 200 g trzeba zapłacić 35 zł. Co to jest 200 g dla przeciętnej polskiej rodziny, na dodatek w święta? Zacząć możemy jednak skromnie. Już za 13 zł kupimy surówkę z buraków słodko-kwaśną (235 ml).

Wielkanoc 2024. Tort Piotra Adamczyka za 3 stówy

Wielkanocny rozmach, szczególnie cenowy, czuć też w restauracji "Stary Dom", której współwłaścicielem jest Piotr Adamczyk.

Porcyjka śledzia po kaszubsku kosztuje 47 zł, żur na zakwasie z prawdziwkami i białą kiełbasą to wydatek 89 zł za niecały litr.

Skromna jest oferta dań głównych, za to ceny mogą szokować. Siedem pierogów ukraińskich kosztuje 45 zł, filet z sandacza w konfiturze z porów z ziemniaczanym purée aż 85 zł za porcję. W menu nie uściślono, jakiej wielkości to porcja. Można też zamówić skoki z królikaza 73 zł, z glazurowaną marchewką i domowymi kopytkami. Tu cena również za "1 porcję".

U gwiazdora serii "Listy do M." największy jest wybór ciast i tortów. Sprzedawanych na porcje, oczywiście. Baba drożdżowa będzie nas kosztowała 95 zł za 6 porcji, 5 porcji sernika aż 115 zł, a 10 porcji makowca – 160 zł.

Prawdziwy kosmos zaczyna się przy tortach. Tort bezowy kawowy, żurawinowy lub malinowy kosztuje 224 zł za 8 porcji.

Wisienką na torcie tego menu jest 10 porcji tortu truflowego za 310 zł.

Wielkanocna oferta Anny Korcz. W końcu "dobra" wiadomość?

Anna Korcz, doskonale znana, chociażby z serialu "Na Wspólnej", jest także restauratorką i właścicielką lokalu "Zacisze". Od lat przygotowuje dla swoich klientów szeroką ofertę potraw wielkanocnych i od lat zaskakuje też cenami nie na każdą kieszeń.

Zaczynamy tradycyjnie od jaj. U Anny Korcz Jaja faszerowane (z tuńczykiem, z łososiem, z chorizo) kosztują 8 zł za jajo. Na przystawkę można też dobrać pasztet klasyczny – 65 zł za kg.

Żurek staropolski kosztuje 70 zł za 1 l, nieco tańsza jest zupa krem z białych warzyw - 50 zł za l.

Z dań głównych mamy m.in. kaczkę pieczoną z owocami i sosem żurawinowym - 90 zł za sztukę.

Mazurek wielkanocny dostaniemy w cenie 55 zł za 1 kg. Jest też pascha z bakaliami w cenie 80 zł za 1 kg.

Mały sernik baskijski kosztuje 99 zł za sztukę, za duży zapłacimy już 190 zł.

Patrząc na ceny, można się zastanawiać, gdzie ta "dobra wiadomość". Otóż, jak donosi serwis "Plejada", ceny potraw wielkanocnych Anny Korcz są takie same, jak przed rokiem. To chyba jedyna gwiazda i bizneswoman, która nie zafundowała nam podwyżki przed świętami.